Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας.

Αθήνα, 20.11.2017

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας.


Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ εργαζομένων - ΕΥΔΑΠ εκφράζει την θλίψη, για την άδικη θυσία τόσων συνανθρώπων μας και συμπαρίσταται με όλους τους δυνατούς τρόπους στις οικογένειες των θυμάτων της πρωτοφανούς αυτής καταστροφής που έπληξε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Οι εργαζόμενοι της
 Ύδρευσης και της Αποχέτευσης όλες αυτές τις ημέρες κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια ώστε να επαναφέρουν σε λειτουργία τα δίκτυα ύδρευσης, να αντλήσουν τόνους νερού από πλημμυρισμένα κτήρια, βοηθώντας αποτελεσματικά την πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες. Όλοι αξίζουν συγχαρητηρίων γιατί για άλλη μια φορά ξεπέρασαν εαυτούς και έκαναν το καθήκον τους.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών στις πληγείσες από την θεομηνία περιοχές της Ν. Περάμου και της Μάνδρας αλλά και η παντελής απουσία αντιπλημμυρικών έργων ήταν οι αιτίες που δημιούργησαν αυτή τη πρωτοφανή καταστροφή.

Η τραγωδία στην Δυτική Αττική έφερε στην επιφάνεια το χρόνιο πρόβλημα των αυθαιρεσιών, των καταπατήσεων, της πυκνής δόμησης. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στα ανωτέρω αίτια αυτής της καταστροφής.

Πριν δύο χρόνια διοργανώθηκε στην ΕΥΔΑΠ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ημερίδα για το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Η ημερίδα στην ΕΥΔΑΠ, η οποία θα πρέπει να επαναληφθεί στο επόμενο τρίμηνο, πέραν των ποικίλων κινδύνων που δημιουργούνται στον σύγχρονο άνθρωπο λόγω της κλιματικής αλλαγής στους οποίους αναφέρθηκαν οι εισηγητές, εστίασε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τις μεγάλες εγκαταστάσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και στους τρόπους προστασίας τους.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας ήταν από τους βασικούς εισηγητές στην ημερίδα και είχε προειδοποιήσει για τα φαινόμενα αυτά αλλά και τις αστοχίες που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια γύρω από τον αστικό ιστό.

Για την καταστροφή στη Δυτική Αττική αναφέρει ότι : το πιο κρίσιμο στοιχείο στην εξέλιξη του φαινομένου δεν ήταν μόνο η έντονη βροχόπτωση, αλλά και ο ισόποσος όγκος εδάφους που παρασύρθηκε από το νερό, δηλαδή το έδαφος που παρασύρθηκε από το νερό είναι εκείνο που έπνιξε την Μάνδρα. Δεν είναι μόνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο αλλά και η ακραία διάβρωση, η οποία προκλήθηκε από την πτώση του νερού. Κι όλα αυτά μαζί συνδυάστηκαν κι έγινε ο διπλάσιος όγκος λάσπης. Νερό και έδαφος διπλασίασαν τις καταστροφές.

Αυτό που είδαμε στην Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο θα μπορούσαμε να το δούμε σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 300 σημεία στην Ελλάδα, τα οποία διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο, είναι υποψήφια για να σημειωθούν τέτοιες καταστροφές. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας διότι η επικείμενη καταστροφή είναι μπροστά μας. Τα φαινόμενα αυτά δεν επιλέγουν εποχή, αλλά και την άνοιξη και τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε καταιγίδες κι έντονες βροχοπτώσεις. Απλά το πού θα σημειωθεί η επόμενη καταστροφή είναι θέμα το πού θα πέσει η επόμενη βροχή. Κι όλα αυτά λόγω μπαζώματος των ρεμάτων, καταπατήσεων, αυθαίρετης δόμησης, γεωλογικών και γεωμορφολογικών συνθηκών.


Όσο για την επόμενη μέρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης, διότι οι επόμενες καταστροφές είναι μπροστά μας. Δηλαδή, μέτρα πρόληψης που δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια και πρέπει να γίνουν τώρα. Όπως διάνοιξη των χειμάρρων, κατεδάφιση εδώ και τώρα των αυθαίρετων κτισμάτων που είναι μέσα σε κοίτες ή των καταπατήσεων των χειμάρρων.


Για τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή